You are here

Weer & Klimaat Thailand

Het klimaat in Thailand is tropisch. In het noorden van Thailand is er een tropisch savanne klimaat, in het zuiden een tropisch moessonklimaat. Het moessonklimaat houdt in dat er een regenseizoen is (de moesson), en een lange droge periode. Het savanneklimaat houdt in dat zomers nat zijn, en winters droog. Sommige gebieden in Thailand vallen onder het tropisch regenwoudklimaat, dan is er geen droge periode. In Thailand is het het hele jaar door warm. Er is alleen soms wat verkoeling te zoeken in de bergen in het noorden van Thailand. Het klimaat in Thailand is in drie seizoenen te onderscheiden, namelijk:

1. van mei tot oktober is er een regenseizoen
2. van november tot en met februari is er een overgangsseizoen gevolgd door een 'koel' en droog seizoen
3. van maart tot mei het hete seizoen

De boven genoemde seizoenen zijn geldend voor het vaste land, maar de eilanden aan de oostkant van Thailand zoals Koh Phangan en Koh Samui, daar is het omgekeerde het geval. Het hoogseizoen is daar van mei tot september en het regenseizoen begint in oktober tot januari. 

Beste reistijd

Het grootste gedeelte van Thailand is het beste te bezoeken tussen november en februari, omdat er dan het minste regen is en het niet te heet is. Deze periode is ook de tijd met de meeste festiviteiten in Thailan zoals Loi Krathong en Songkran. Als je je focust op de noordelijke provincies, zijn ook het hete seizoen (maart tot mei) en het regenseizoen (juni en juli) niet slecht, omdat de temperaturen gematigder zijn in de hoger gelegen gebieden. Het noodoosten en centrale deel van Thailand kun je het beste vermeiden tussen maart en mei, omdat het er dan erg heet wordt. De temperaturen zijn meer gelijkmatig gedurende het jaar in het zuiden van Thailand, waardoor de stranden en eilanden wel goed te bezoeken zijn. 
Het piekseizoen in Thailand is van november tot eind maart, met een tweede piek in juli en augustus. Als je de drukte wilt vermijden en goedkoepr wilt verblijven, dan kun je het beste reizen van april tot juni en september en oktober. Hoewel het regenseizoen (juli tot oktober) een slechte reputatie heeft zijn er ook voordelen, het is namelijk ook koeler en er zijn minder toeristen, en het landschap is mooi groen. Oktober is de natste maand. 

UV-straling

In Thailand is er een hoge zonkracht, alleen in december is de zonkdracht wat lager. Door deze hoge zonkracht is er een groot risico op verbranding, zelfs als het bewolkt is. Het is dus erg belangrijk om goed te smeren met zonnebrandcrème. Ook kun je de zon op het felste van de dag het beste vermijden. 

Maand Min. Temp Max. Temp Zonuren
per dag
Regendagen
per maand
Januari 22 31 9 3
Februari 23 32 9 3
Maart 24 33 8 4
April 24 34 8 7
Mei 25 33 7 17
Juni 25 32 6 18
Juli 24 31 6 17
Augustus 24 31 6 18
September 24 31 5 20
Oktober 23 31 6 18
November 22 31 7 12
December 23 30 8 5