You are here

Koh Tao

Stel je een klein tropisch eiland met ongelooflijke snorkel en duik mogelijkheden voor, een rijke jungle in het midden, omgeven door opvallend rustige palmboom stranden. Dat is Koh Tao, een klein eiland voor de zuidkust van Thailand, niet ver van het beter bekende (maar drukkere) Koh Samui. Het behoort tot de provincie Surat Thani. Koh Tao ligt ongeveer 70 km ten oosten van de kust tussen Suratthani en Chumphon, in de Golf van Thailand. Koh Tao wordt ook wel het schildpaddeneiland genoemd, omdat deze in het verleden in overvloed aanwezig waren.

Koh Tao is een geweldige plek om te duiken, en voor mensen die weg willen van de drukte van Koh Samui, en die meer feest willen vieren dan alleen de Full Moon Party op Koh Pha Ngan. Het is ook een goede plek om te leren duiken (PADI halen bijvoorbeeld). 

Geschiedenis

In het begin was het eiland onbewoond, en kwam er slechts af en toe een visser van een van de naburige eilanden om beschutting te zoeken tijdens een storm. Op 18 juni 1899 bezocht Koning Chulalongkorn (Rama V, 1868-1910) Koh Tao en liet als bewijs zijn monogram op een enorm rotsblok op Jor Por Rör baai zetten, naast Sairee Beach. Deze plaats wordt nog steeds aanbeden.
Vanaf 1933 werd het eiland gebruikt als politieke gevangenis vanwege de grote afstand van het platteland. In 1947, pleitte Khun A-Paiwong, minister-president er op dat moment voor om alle gevangenen terug te plaatsen naar het vasteland, en vanaf dat moment was het eiland weer even onbewoond.
In hetzelfde jaar bereikten Khun Ueam en zijn tweelingbroer Khun Oh Koh Tao vanaf het naburige eiland Koh Phangan, op dat moment was het nog erg gevaarlijk om de oversteek te maken met een traditionele zeilboot.
De oversteek duurde meer dan 12 uur. Ze eisten een stuk grond op en vestigden zich er met hun gezinnen.
Ze leefden een zeer eenvoudig leven, en leefden van de kokosnoten, visserij en het kweken van groenten, die werden verhandeld met Koh Phangan. Ondanks de vele moeilijkheden bij het bereiken van het eiland, groeide de bevolking gestaag.