You are here

Koh Samui

Koh Samui is een eiland in de Golf van Thailand, ongeveer 800 km ten zuiden van Bangkok, aan de oostkust van Thailand. Tot de jaren 60 was het eiland vrij geïsoleerd, Koh Samui had op dat moment weinig verbinding met het vasteland. Er waren ook geen wegen tot in het begin van de jaren '70, en als je van de ene naar de andere kant van het eiland wilde kostte je dat een dag lopen door de jungle. In het begin van de jaren '70 kwamen de eerste backpackers, en daarna kwamen er bungalows en meer toeristen. Vanaf de jaren '90 kwamen er steeds meer toeristen en de plaats groeit sterk sindsdien. Het is de op één na populaire bestemming in Thailand (na Phuket). De bevolking telt ruim 40.000 inwoners, waarvan 90% boeddhistisch. Het eiland heeft een vliegveld, vanwaar vluchten worden uitgevoerd naar onder andere Bangkok, Krabi en Phuket. Het eiland is per bus/ferry en per vliegtuig te bereiken. Het eiland is prachtig, en zeer gevariëerd, met een door palmbomen omgeven kustlijn. 

Het eiland is het op twee na grootste eiland, na Phuket en Koh Chang. De hoofdstad van Koh Samui is Naton, het is tevens de grootste veerhaven. Op het eiland loopt de 50 km lange ringweg, dit is de belangrijkste verkeersader. 

Korte geschiedenis

Koh Samui bestaat ongeveer 1500 jaar. De eerste bewoners hier waren vissers. Het eiland is te vinden op 500 jaar oude kaarten uit de Chinese Ming-periode. Vissen en kokosnoot plantages zijn de belangrijkste bron van inkomsten op het eiland. Tegenwoordig is het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten voor de inwoners van het eiland. De mensen hier worden "Chao Samui" genoemd.

Geografie

Koh Samui is een gemeente, en ook een district van de provincie Surat Thani. De delen die centraal liggen op het eiland kennen een dichte begroeiing. Dit wordt afgewisseld door kokospalmplantages. Het eiland kent ook drie bergachtige ruggen van het noordwesten naar het zuidoosten. Er zijn de laatste jaren meer dan 4000 kleine dammen gebouwd, om water tegen te houden. Afvoer van regenwater zorgden namelijk voor problemen. 
Kokos is een belangrlijke basis in vele culinaire gerechten. Zo wordt het gebruikt bij soepen, dranken en sauzen.