You are here

Koh Chang

Koh Chang is het tweede grootste eiland van Thailand, en de grootste in oost Thailand. Het eiland is ook de thuishaven van een breed scala aan wilde dieren, waaronder een goede selectie van vogels, slangen, herten en een aantal olifanten. Het eiland en haar omgeving zijn ideale plekken om te snorkelen, duiken en door de jungle te wandelen. De 'ontdekking' van het eiland als toeristische bestemming in heeft gezorgd voor een snelle ontwikkeling, maar het is nog veel stiller dan bijvoorbeeld Phuket of Koh Samui. Het eiland ligt in de Golf van Thailand. De naam betekent 'olifant eiland', vanwege de vorm van het eiland. Met ongeveer 5000 permanente bewoners van het eiland is het niet dicht bevolkt, maar het toerisme (en de ontwikkeling) is enorm toegenomen de afgelopen jaren. Koh Chang is een van de mooiste eilanden van Thailand met lange witte zandstranden, de meeste half verlaten. Het eiland is een onderdeel van een Nationaal Park, namelijk Mu Ko Chang.

Voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog, was Koh Chang nog niet zo bekend. Gedurende deze periode leefden de gezinnen die er waren van de kokosnoten en de vruchten. In januari 1941, tijdens de Japanse bezetting, vocht de Thaise marine met de Fransen in het water bij het zuid-oosten van Koh Chang.

Er gebeurde niets met Koh Chang tot de eerste backpackers het eiland ontdekten en aankwamen met lokale vissersboten in het midden van de jaren 1970. In 1982, werd Koh Chang een deel van het beschermde Mu Chang Marine. Pas zeer onlangs, minder dan tien jaar geleden, bleek Koh Chang een belangrijke toeristiche bestemming, zowel voor buitenlanders als voor de Thai. 

Deze plotselinge omslag is controversieel. De overheid probeert het gebied te ontwikkelen van een backpackers paradijs tot een top-bestemming, waarbij de hutten plaats moeten maken voor luxe resorts.