You are here

Geldzaken Thailand

De munteenheid in Thailand is de Baht. De Baht is ongeveer 2 eurocent waard. Thailand is een vrij goedkoop land vanwege de gunstige wisselkoers en de betaalbare levensstandaard. Als je goedkoop wilt reizen zul je van 700 Baht per dag (ongeveer €17,-, afhankelijk van de koers) goed rond kunnen komen (buiten Bangkok en de grote toerisische eilanden). Dit bedrag bedekt je maaltijden, een hostel en transport, maar leuke dingen doen en tours zitten hier niet bij inbegrepen. Als je meer geld hebt om uit te geven zul je merken dat je voor 1500 Baht per dag best comfortabel rond kunt komen. Maaltijden bij marktstalletjes zijn goedkoper en vaak ook smakelijker dan die bij een hostel. 

Het is aan te raden om als je naar Thailand reist (voornamelijk als je aankomt in Bangkok), om van te voren geen Thaise Baht mee te nemen. Je kunt deze namelijk voordeliger ter plekke regelen door direct op het vliegveld te pinnen (wisselkantoren zijn duurder!). 

Pinnen in Thailand

In Thailand kun je gewoon pinnen als je gebruik maakt van een pinpas met Cirrus of Maestro logo. Pinautomaten zijn wij verspreid en de makkelijkste manier om aan Thaise Baht te komen. Let wel op dat als je pint je de pinpas pas terugkrijgt nadat je het geld ontvangen hebt. Belangrijk bij het pinnen is dat je niet alleen een koersopslag betaalt bij je Nederlandse bank, maar tegenwoordig ook een fee bij de banken in Thailand. Deze is bij de meeste banken 150 Baht, en komt dus bovenop het bedrag dat je pint. Het is dus aan te raden om grotere bedragen te pinnen (vaak is maximaal 10.000 baht mogelijk, bij enkele ATM's 20.000). Ook kun je gebruik maken van een creditcard in Thailand. Een andere mogelijkheid is om euro's mee te nemen, en deze bij een wisselkantoor op het vliegveld (of elders) om te wisselen. 

Pinautomaten

Zoals gezegd, de meeste Thaise banken brengen nu 150 Baht in rekening per keer dat je geld haalt bij een pinautomaat. Ook je bank thuis kan een toeslag vragen. Er zijn meestal veel pinautomaten in de buurt, en vaak is het maximumbedrag dat je kunt pinnen per keer 20.000 Baht. 
Let op: veel pinautomaten vragen je om het bedrag om te zetten naar je thuis-valuta. Weiger dit, want deze wisselkoers is aanzienlijk lager dan de wisselkoers van je eigen bank. Dus als een pinautomaat vraagt "Convert to Euro's?" Just say "No". 

Pinautomaten van AEON kunnen lastig te vinden zijn, maar brengen geen toeslag in rekening. Er zitten een aantal daarvan op toeristische locaties zoals in Bangkok, Krabi, Koh Samui en Phuket.