You are here

Cultuur Thailand

De Thai zijn tolerant en gastvrij. Ook staat Thailand wel bekend als het 'Land van de Glimlach'. De Thai zeggen liever geen nee, in tegenstelling tot Nederlanders. De Thai zijn netjes en verzorgde mensen, iets dat ook terug te zien is in de straten, want er zijn weinig sporen van vernieling. Thai zijn zeer vriendelijk voor elkaar, maar ook voor toeristen en de Thai hebben een diep respect voor ouderen. Thai beschouwen de voeten als het laagste lichaamsdeel, je kunt dus beter je voeten niet op stoelen of tafels leggen. Het hoofd wordt juist als het 'hoogste' lichaamsdeel gezien, je kunt dan ook beter een Thai niet over het hoofd aaien. 

Ben je een echte cultuur-gek? Houd je ervan om rond te lopen langs allerlei oude gebouwen, zoals half vernietigde tempels en buddha-beelden, dan zijn plaatsen die je echt moet bezoeken bijvoorbeeld Ayuthaya, Lopburi en Sukhothai. En natuurlijk Bangkok! 

Thai proberen zo blank mogelijk te zijn, blank staat voor hen namelijk gelijk aan rijkdom. Ze gebruiken dus vele cosmetische producten om zo blank mogelijk te worden.

Koningshuis

Thai hebben groot respect voor het koningshuis en het is aan te raden je nooit negatief uit te laten over het koningshuis! Hier staan zware straffen op. Zet dus nooit je voet op een bankbiljet, aangezien de koning daarop afgebeeld staat. Iedere afbeelding van de koning en de familie daarvan worden als religieus beschouwd. Als je het Thaise volkslied hoort, behoor je ook op te staan. Dagelijks om 8 uur worden op TV stations en radio het volkslied ten gehore gebracht, en ook 's avonds om 18u. In Bangkok speelt het volkslied bijvoorbeeld in de Skytrain, mensen toppen dan met waar ze mee bezig zijn om op te staan. 

Bezoeken tempels

Het beste kun je als vrouw geen rokje of mouwloos shirt dragen wanneer je een tempel bezoekt. Mocht dit toch het geval zijn kun je vaak een sarong lenen. Het is namelijk etiquette om bedekt te zijn tot aan de ellebogen en enkels. Van mannen wordt verwacht dat zij een lange broek en shirt dragen. Ook is het gebruikelijk om je schoenen uit te trekken als je een gebouw in gaat waar een buddha aanwezig is. Buddha's zijn heilige objecten dus je mag niet poseren voor een buddha en er ook zeker niet opklimmen. Als je in een religieuze houding zit, zorg dan dat je voeten niet naar de Buddha wijzen. Vaak zit je in een soort 'zeemeermin' positie waarbij je voeten naar achteren wijzen. 

Begroeten

De Thai hebben een speciale manier van begroeten, namelijk middels de Wai. Hierbij worden de handen tegen elkaar gelegd, met de vingers naar boven wijzend, en wordt tegelijkertijd een buiging gemaakt. Hierbij wordt ook direct een hiërarchie zichtbaar; hoe hoger de handen hoe meer respect er getoond wordt voor de persoon die men begroet. Als iemand je met de Wai begroet in Thailand, dan dien je ditzelfde gebaar terug te maken. Een glimlach, en een vrolijke 'sa-wa-dee-krap' (als je een man bent) of 'sa-wa-dee-ka' (als je een vrouw bent) is de universele Thaise begroeting. 

Kleding

Korte broeken tot boven de knie, mouwloze shirts en tanktops zijn niet geschikt als je niet op het strand bent of als je buiten Bangkok bent. In Bangkok zijn internationale standaarden waarbij er meer bloot te zien is meer geaccepteerd. Veel Thai zwemmen ook volledig aangekleed, en topless of naakt zonnebaden is dan ook niet acceptabel en soms zelfs illegaal.

Taal

De officiële taal in Thailand is 'Thai'. Deze taal is een zogenaamde toontaal. Op welke toonhoogte het woord wordt uitgesproken bepaalt de betekenis.

Religie

De meest voorkomende religie in Thailand is het Boeddhisme. Om precies te zijn het Theravada Boeddhisme, ongeveer 95% van de Thai zijn Theravada Boeddhisten. Deze tak van het Boeddhisme komt uit Sri Lanka. Theravada doctrine benadrukt de drie belangrijkste aspecten van het bestaan​​: dukkha (stress, ontevredenheid, ziekte), anicca (​​vergankelijkheid van alle dingen) en annata (geen permanente 'ziel'). De Thai geloven ook in karma. Bij het verrichten van goede daden zullen dus goede dingen gebeuren. In mindere mate zijn de Islam, het Christendom en het Hindoeïsme aanwezig.

Tijdsverschil

In thailand is de tijdzone GMT+7. Dit houdt in dat het in de zomer 5 uur later is dan in Nederland, en in de winter 6 uur later dan in Nederland. Het tijdsverschil bedraagt dan dus 5-6 uur, afhankelijk van het seizoen.