You are here

Trein van/naar Bangkok

Bangkok Trein

Het is een hele goede optie om van of naar Bangkok te reizen per trein. Zo kun je bijvoorbeeld een (nacht)trein nemen naar het Noorden zoals Chiang Mai, of juist naar het zuiden als je bijvoorbeeld naar de zuidelijke eilanden wilt gaan. Het is echt een ervaring om in Thailand per trein te reizen. Uitgebreide informatie over treintijden en reizen per trein van of naar bangkok vind je op Seat61. Hieronder geven we je alvast een samenvatting van de veelgebruikte routes.

Trein Bangkok - Chiang Mai

De trein is een erg goede optie als je naar Chiang Mai wilt. Het duurt natuurlijk langer dan als je gaat vliegen, maar je krijgt er wel een unieke ervaring voor terug. Je kunt ervoor kiezen om overdag te reizen (dan zie je nog wat van de omgeving) of om de nachttrein te nemen. In de nachttrein kun je dan ook slapen, de bankjes in de trein worden omgebouwd naar ligbedden. Je kunt tweede klas reizen (dan slaap je in een grote coupé met anderen) of eerst klas, waarbij je een tweepersoonscoupé hebt met eigen wastafel. Een ritje in een tweede klas coupé kost 881 Baht, en in een eersteklas coupé 1453 Baht.

Trein Bangkok - Surat Thani

Er zijn vele goede treinen van Bangkok naar het zuiden van Thailand, waar je kunt overstappen op de bus of boot naar de stranden en eilanden van Thailand. Je kunt zelfs naar Maleisië reizen, Sungai Kolok ligt namelijk bij de grens van Maleisië, en je kunt de grens over lopen en dan een bus pakken om verder het land in te gaan). Je kunt dan zelfs verder reizen naar Singapore via een Jungle Line. De trein van Bangkok naar Surat Thani wordt ook veel gebruikt om dus naar de eilanden te gaan. Ook hier heb je nachttreinen bijvoorbeeld met eersteklas coupés (2 personen) of tweede klas coupés (meer personen). Een kaartje van Bangkok naar Surat Thani, tweede klas, kost 848 Baht. Eerste klas kost 1379 Baht.

Trein Bangkok - Ayutthaya

Een derdeklas treinkaartje Bangkok - Ayutthaya kost slechts 15 Baht. Ayutthaya heeft interessante tempels om te bezoeken, en is de oude hoofdstad van Thailand. Je kunt er goed als dagtrip vanuit Bangkok naartoe gaan, je kunt er makkelijk komen per trein. De trein vertrekt vanaf Hualamphong station naar Ayutthaya ongeveer ieder uur, en duurt ongeveer 1 uur en 45 minuten. Het is niet nodig om te reserveren. Je kunt ook met een snellere trein reizen, die doet er 1 uur en 15 minuten over, maar die rijdt minder vaak. Het is dan bij die trein ook wel nodig om te reserveren. De kaartjes worden wel alleen verkocht op de dag van vertrek of on-line maximaal 1 dag van te voren. Je kunt er ook voor kiezen om een stop-over te maken in Ayutthaya als je van of naar Chiang Mai reist. 

Trein Bangkok - Kanchanaburi (Bridge on the River Kwai)

Je kunt naar de Bridge on the River Kwai als een dagtrip vanuit Bangkok, maar het is natuurlijk leuker om er een twee- of driedaagse trip van te maken aangezien er veel meer te zien is dan alleen de brug. Je kunt bijvoorbeeld de ochtend trein vanuit Bangkok naar Kanchanaburi nemen op dag 1, en één of twee nachten in Kanchanaburi blijven, en dan de middagtrein terug nemen op dag twee of drie. 

Twee treinen per dag vertrekken van Bangkok Thonburi Station aan de westzijde van de rivier in Bangkok naar Kanchanaburi en daarna River Kwai Bridge station (een aantal minuten na station Kanchanaburi), en daarna gaat de trein de brug over waardoro je een mooi uitzicht hebt over de River Kwai. De prijs is ongeveer 100 baht. Er zijn alleen derde klas treinen, maar deze zijn redelijk schoon en confortabel.

Trein Bangkok - Cambodja

Als je naar Cambodja wilt reizen vanuit Bangkok kun je de trein nemen naar Aranyaprathet, dit ligt 6 kilometer van de grens van Cambodja bij Poipet. Vanaf Poipet gaan er bussen naar Sieam Reap of Battambang voor overstap naar Phnom Penh. Vaak vertrekt de trein om 6 uur 's ochtends en komt rond half 12 aan bij de grens. Je kunt dan een tuktuk nemen naar de grensovergang. Er gaat 's middags ook een trein maar dat betekent dat je pas tegen de avond bij de grens aankomt en weinig tijd hebt om verder te reizen. De prijs is 48 Baht. 

Treinstations Bangkok

Hualamphong Train Station

De State Railway of Thailand verzorgt Bangkok met spoorlijnen vanuit alle vier de richtingen in Thailand. Hualamphong Train Station is het belangrijkste station, dicht bij Yaowarat gelegen en het heeft een eigen MRT station. Het is een groot en handig station. Kaartjes voor treinen die dezelfde of de volgende dag vertrekken kunnen worden gekocht bij de balies onder de grote schermen. De Advance Booking Office is gelegen aan de rechterkant van de platforms. Je kunt er een stoel/ligplaats boeken in de trein, en betalingen per credit card worden geaccepteerd. Ook kan er een e-ticket geboekt worden, de prijs is hetzelfde, maar de keuze is beperkt, er kunnen alleen eerste en tweedeklas slaap-kaartjes met airconditioning geboekt worden. 

Een advies is om alleen te luisteren naar de mensen aan de balie, de andere mensen die er rondlopen die je willen helpen bij het 'vinden' van een hotel of taxi hebben niet altijd deze goede bedoelingen. Ook de winkels met "Tourist Information" zijn gewoon reisagents in 'vermomming'. De taxi pick up en drop off is aan de linkerkant van de platforms, en is vaak chaotisch en druk. 

Thonburi Station

Het Thonburi station, voorheen bekend als Bangkok Noi station, ligt aan de westzijde van de rivier in Thonburi. Het is het eindpunt van de treinen die twee keer per dag naar Kanchanaburi gaan (via Nakhon Pathom). De Weekend-Only tweede klas tickets met airconditioning (de toeristische treinen) naar Kanchanaburi en Nam Trok vertrekken vanaf Hualamphong treinstation. 

Wongwien Yai Treinstation

Wongwien Yai Treinstation heeft de rustige lijn nar het vissersdorp Maha Chai. De treinen rijden ongeveer elk uur en de reis duurt ongeveer een uur. Tijdens deze rit is er een mooi uitzicht op boomgaarde van het platteland, groente-plantages en kokospalmen. Wongwien Yai ligt op ongeveer 800 meter van het Skytrain-station met dezelfde naam. Vanaf daar kun je lopen of een taxi nemen voor 35-50 Baht.