You are here

Bussen Bangkok

Bangkok Busterminal

Lokale bussen, geëxploiteerd door Bangkok Mass Transit Authority of geowon BMTA zijn de goedkoopste maar ook de meest uitdagende manier om door Bangkok te reizen. Er zijn vele routes, die vaak alleen in het Thais zijn aangeduid. De bushaltes hebben alleen een lijst met busnummers die er stoppen en verder niets. Ze hebben ook last van het beruchte verkeer in Bangkok dat vaak vreselijk druk is, en vele bussen zijn niet voorzien van airconditioning. Vaak zijn taxi's ook ogedkoper dan bussen. op Khao San Road zijn bussen de enige praktische vorm van openbaar vervoer. De BMTA website is up-to-date met lijsten van busroutes in het Engels, maar er zijn geen kaarten. Er is een kleine groene bus met een vast tarief van 6,50 Baht. Ze hebben geen airco en ventilator en onveilige chauffeurs, ze zijn wel sneller dan BMTA bussen. De rode bus, met een vast tarief van 7 Baht is ruimer en heeft een ventilator, het zijn BMTA bussen. De wit/blauwe bussen hebben een vast tarief van 8 Baht en zijn hetzelfde als de rode bussen. De blauw/geel en crème/blauwe airco bussen zijn 11 Baht voor de eerste 8 kilometer, en maximaal 18 Baht. De bussen zijn heel comfortbael. de blauw/geel gestreepte bussen zijn in particulier bezit, terwijl de blauw/crème bussen BMTA eigendom zijn. De oranje airco bussen zijn 13 Baht voor de eerste paar kilometer, tot maximaal 22 Baht, ze zijn allemaal van BMTA. De roze/wit microbussen hebben een vast tarief van 25 Baht. Ze hebben airconditioning, en je mag niet staan in de bus (waardoor ze in de spits niet snel voor je stoppen). De bussen stoppen alleen wanneer dat nodig is. De airport bussen laten bagage toe, maar de gewone bussen niet. 

Busterminals Bangkok

Bij het kopen van kaartjes voor de bus buiten Bangkok, is het het beste om dit niet te doen bij reisbureaus en privé-bussen, maar kaartjes te kopen voor openbare bussen bij Bangkok's drie openbare bus terminals. Deze bussen zijn goedkoper, veiliger, sneller en je zit niet in een gammele minibus. Elke van deze lange afstands bus-terminals gaan naar een andere richting. De grooste, drukst en meest moderne terminal is de Northern Bus Terminal, ook wel Mo Chit. De bovenste verdieping heeft bussen naar de Isaan regio in het noordoosten van Thailand, de begane grond gaat naar Noord-Thailand en er gaan bussen naar Ekkamai (met inbegrip van Pattaya, Rayong, Chanthaburi en Trat). Het busstation is een stuk lopen vanaf het BTS station Mo Chit of MRT station Chatuchak Park, dus het is aan te raden om een taxi te nemen rechtstreeks naar of van het busstation.

Het kopen van een kaartje is eenvoudig, zoek het raam waar de bestemming op geschreven staat, je betaalt, en krijgt een ticket voor het eerstvolgende vertrek. Het blauwe schrijven betekent 1e klasse, het rode 2e klasse, en tickets voor bestemmingen in Isaan worden verkocht vanaf de derde verdieping. Om de tijd te doden is er onder andere een KFC, Dunkin Donuts en vele 7 Eleven winkels.

De Eastern Bus Terminal, ook wel Ekkamai, is een compacte terminal naast Ekkamai BTS station in Sukhumvit. Deze gaat naar de bestemming in Oost-Thailand, waaronder Pattaya, Rayong, Ban Phe (voor Koh Samet), Chanthaburi en Trat. Als je naar Koh Chang gaat is er een stop tussen Chanthaburi en Trat.

Dan is er ook de Southern Bus Terminal, ook wel Sai Tai, die naar bestemmingen ten westen en ten zuiden van Bangkok gaat. Er vertrekken bussen naar bestemmingen in heel West-Thailand, waaronder Nakhon Pathom en Kanchanaburi, en Zuid-Thailand, waaronder Krabi, Phuket, Surat Thani, Koh Samui, Koh Pha Ngan, Hat Yai en veel anderen. Alle bussen hier zijn openbaar en goed geregeld, goedkoop, en veilig. De Southern Bus Terminal ligt op Phutthamonthon Sai 1 Road in het noorden van Thonburi. De beste manier om naar de Southern Bus Terminal te komen is met een metertaxi, aangezien het openbaar vervoer er naartoe beperkt is. Een taxirit vanaf Khao San Road kost rond de 120 Baht als de verkeerssituatie gunstig is. Vanaf het Victory Monument BTS-station kan de terminal bereikt worden met een oranje bus met airconditioning, nummer 515. De prijs is 16 Baht. Als je benaderd wordt in de bus door een kaartverkoper kun je gewoon Sai Tai zeggen. Na het oversteken van de rivier is de bus terminal dan na 9 kilometer aan de linkerkant. Deze is niet te missen, anders wordt het ook wel verteld.